E-ticaret, birkaç yıl içerisinde hızlı bir ivme kazanarak büyüyüp gelişmeye başladı. Bu gelişme her geçen gün daha da artıyor ve yeni girişimcilere de kapısını aralıyor. Sektöre adım atan girişimcilerin en çok merak ettiği ve araştırdığı sorulardan birisi de e-ticaret sitenin nasıl kurulacağıdır.
E-ticaret sitenizi oluşturmak için öncelikle hangi ürünün satışını yapacağınıza karar vermelisiniz. Satışını yapmak istediğiniz ürünü bulmak için de rakip analizi yapmalı, en çok satılan ürünleri araştırmalı, yeni ve farklı bir ürün bulmalısınız. Ürün arayışındayken iş planı oluşturarak, daha düzenli ve emin adımlarla bu yolda ilerleyebilirsiniz. Satışını yapacağınız ürünü bulduktan sonra sıra markanızı yansıtan bir alan adını ve e-ticaret sitenizi barındıracak bir web sunucusunu bulmaya geliyor.
Domain ve Hosting Satın Alma
E-ticaret sitesi kurmanın ilk adımı, satışını yapacağınız ürünü yansıtan bir domain (alan adı) satın almaktır. Alan adı satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, markanızı yansıtıp yansıtmadığı ve alan adının uzunluğudur. Alan adınız mutlaka markanızın içeriğiyle alakalı olmalı ve olabildiğince kısa bir alan adı tercih etmelisiniz. Ayrıca, marka bilinirliğini artırmak için de müşterilerinizin aklında kalacak bir isim bulmaya özen göstermelisiniz.
Alan adını satın aldıktan sonra sıra barındırma satın almaya gelir. Her web sitesinde olduğu gibi e-ticaret siteleri de bir web sunucusunda barındırılır. Hem domaini hem de hostingi, isterseniz bu hizmeti sağlayan bir siteden edinebilir, isterseniz de e-ticaret paketi sunan bir firmadan yardım alabilirsiniz. Ancak bilmelisiniz ki, e-ticaret hizmeti sunan bir firmadan yardım almanız her açıdan size avantaj sağlayacaktır. Gerek sektördeki bilgi birikimleri gerek de istediğiniz her hizmeti müşterilerine sunmaları açısından, sektöre yeni katılan girişimciler için büyük fayda sağlar. Eğer e-ticaret hizmeti sunan bir firmadan destek alacaksanız, e-ticaret yazılımlarına gören değil, web sitenizin barındırıldığı sunuculara göre seçim yapmalısınız.
Barındırma (hosting) seçimi, e-ticaret siteleri için son derece önemlidir. Çünkü barındırmalar, direkt olarak site hızını etkiler. Site hızı yavaş olan e-ticaret sitesinin rakipleri karşısında neredeyse hiç şansı yoktur. Ayrıca site hızı doğrudan kullanıcı deneyimi de etkiler. Bu sebeple de olumsuz yönde etkilenen kullanıcı deneyimi, müşterilerin sitenizi terk etmesine ve sizden alışveriş yapmamasına neden olabilir. Bu olumsuzlukları önlemek için, barındırma (hosting) seçimini doğru yapmalısınız.
Responsive Tasarım Nedir
Duyarlı tasarım, çeşitli ekran boyutlarına sorunsuz bir şekilde uyum sağlayan içerik oluşturmak için kullanılan bir grafik kullanıcı arayüzü (GUI) tasarım yaklaşımıdır. Tasarımcılar öğeleri göreli birimler (%) cinsinden boyutlandırır ve medya sorguları uygular, böylece tasarımları cihazlar arasında içerik tutarlılığı sağlamak için tarayıcı alanına otomatik olarak uyarlanabilir.
E-Ticaret Altyapı Paketleriyle E-Ticaret Sitesi Kurulur Mu?
E-ticaret hizmeti sağlayan bir firmayla anlaşmak, özellikle de sektöre yeni başlayan girişimciler için, hem vakit hem de bütçe açısından fayda sağlar. Ancak bu firmalarla anlaşmadan önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Öncelikle işletmenizin hangi hizmete ihtiyacı olduğuna karar vermelisiniz. Ardından da anlaşmak istediğiniz firmanın bu hizmeti sağlayıp sağlamadığına dikkat etmelisiniz. Bir e-ticaret sitesi temelde hangi özelliklere sahip olmalıdır?
- Site tasarımları sade ve anlaşılır olmalı
- Mobil uyumlu bir site hizmeti sunmalı
- SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) uyumlu site yapısına sahip olmalı
- Ücretsiz tasarım temaları içermeli
- Ücretsiz kurulum yapmalı
- Responsive tema uyumlu olması
- Sınırsız ziyaretçi, trafik ve web alanı sunmalı
- Yukarıda açıkladığımız hizmetler, genel bir e-ticaret hizmeti sağlayan firmaların sunması gereken temel hizmetlerdir. Bu hizmetleri sunmayan bir e-ticaret sitesiyle anlaşma yapmamanız yararınıza olacaktır. Çünkü bir e-ticaret sitesi yukarıdaki özelliklerin hepsini sağlamalıdır. Eğer hizmete dahil olmayan bir madde bulunuyorsa, bu hizmete siz dışarıdan belirli bir ücret ödeyerek sahip olmanız gerekir. Bu da firmanız için ekstra iş yükü ve bütçe anlamına gelir.